“Arşimet Burgu Teknolojisi” ile doğa ve balık dostu hidroelektrik santralleri kuran MİKROHES Ar-Ge ve İnovasyon Enerji San. Ve Tic. Ltd. Şti. ile sürdürülebilir, yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi, finansmanı, inşası ve işletilmesi konusunda global vizyonuyla tanınan YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. güçlerini birleştirdi.
Ülkemizde yıllardır en yoğun tartışma alanlarından biri olan HES’ler konusunda, 2013’den bu yana çevreci bir yaklaşımla enerji üretimine öncülük eden MİKROHES, hisselerinin yüzde ellisini YEO Teknoloji ile paylaşarak güç birliğine gitti.
“Yaşanılabilir bir dünya için artık çok daha güçlüyüz”
Hisse devrine ilişkin imza töreninin ardından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. olarak yenilenebilir enerji alanında yeni yatırım ve girişimlerimizi sürdürüyoruz. Küçük ölçekli, mobil ve tamamen karbon nötr, çevreci hidroelektrik santralleri tasarımı, üretimi ve kurulumunu yapan ve bu alanda Türkiye’de tek, dünyada ise sayılı firmalardan olan MİKROHES’in yüzde 50 hissesine iştirak ettik. Gelecek stratejilerini; dijitalleşme, dekarbonizasyon ve desantralizasyon üzerine kurgulayan YEO Teknoloji, güçlü teknik tecrübesi ve birikimiyle, geniş ve tamamlayıcı portföyüyle otomasyon, dijitalizasyon ve elektrifikasyon alanlarında en modern çözümleri sunmaktadır. Doğa dostu teknolojimizle daha yaşanılabilir bir dünya için artık çok daha güçlüyüz. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz.”
Arşimet Burgu Türbini nedir?
Arşimet Burgusu, suyu aşağı seviyelerden yukarıya taşımak suretiyle sulama ve suyun tahliyesi için kullanılıyor. Arşimet Burgu Türbini ise, bu eski teknolojinin ters yönde çalıştırılarak yenilenebilir hidroelektrik enerjisi üretmek için kullanılması esasına dayanıyor. Burgu türbini, ağırlık prensibi ile çalışıyor. Kanatlar arasında oluşan su ağırlığı, burgu miline ve kanatlarına bir döndürme momenti uygulayarak burgunun, dolayısıyla jeneratör milinin dönmesini sağlayarak elektrik enerjisi üretilmesini sağlıyor.
Sistem doğa ve balık dostu olarak biliniyor. Bu teknoloji ile suyu yatağından ayrılmıyor, suyun oksijen miktarı artırılarak suyun temizlenmesi sağlanıyor. Balıklar sistemin içinde zarar görmeden hareket edebiliyor. Can suyu ve balık geçidi gerekmiyor. Bölgedeki ağaç ve bitki örtüsü zarar görmüyor. Daha az hafriyata ve daha az betonarme yapıya ihtiyaç duyuluyor, bu da büyük bir avantaj. Üstelik tarihi dokunun korunması ve ekolojik düzenin korunmasına katkıda bulunuluyor.
Sistemin operasyon giderleri de çok düşük. Düşük debilerde bile yüksek verimle çalışan bir teknolojik altyapıya sahip. Geleneksel HES’lere göre daha az maliyetli. Tasarlanan projede su debisi mevsimsel değişim nedeniyle yüzde 80 azalsa ya da yüzde 20 artsa bile sistem yüksek verimde elektrik üretmeye devam ediyor. Kurulan tesisin bakım ve işletme maliyetleri çok düşük. Sistem 0,1-10 (m3/sn) su debisi ve 1-10 (metre) kot farkı olan tüm derelerde kullanılabiliyor. Yatırımın geri dönüş süresi 2 ile 7 yıl arasında.
Doğa dostu sistemin avantajları
● Can suyu ve balık geçidi gerektirmiyor.
● Bölgedeki ağaç ve bitki örtüsü için zararsız.
● Daha az inşaat, daha az hafriyat.
● Tarihi dokuyu bozmuyor.
● Ekolojik düzeni koruyor.
● Sessiz çalışıyor.
● Operasyon gideri çok düşük.
● Değişken ve düşük debide bile yüksek verimlilik sağlıyor.