Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) İstanbul Küresel İlişkiler Merkezi açıldı.
Merkezle ilgili yapılan açıklamada, “OECD, bugün İstanbul’da açtığı bölgesel merkezle, üyesi olmayan ortak ülkelerle, küresel ilişkiler aracılığıyla işbirliğini derinleştirmeyi, daha kapsayıcı, sürdürülebilir, müreffeh toplumlar inşa etmeleri için gerekli politik rehberliği ve teknik desteği sağlamayı amaçlıyor. OECD yeni İstanbul merkezi COVID-19 sonrası ülkelerin sürdürülebilir bir toparlanmaya zemin hazırlamalarına da yardımcı olacaktır.” denildi.
OECD’nin, taahhütlerinden birisinin üyesi olan 37 üye ülke dışında standartlarının ve tavsiyelerinin etki alanını genişletmek olduğu ifade edilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Yeni merkez teşkilatın Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Güneydoğu Avrupa ve Güneydoğu Asya ile yürüttüğü bölgesel çalışma programları için odak noktası olacaktır. Merkez, analitik çalışmalar, konferanslar, kapasite geliştirme çalışmaları ve üst düzey çalışmalar vasıtasıyla bölgesel işbirliğini teşvik edecek, yönetim, şeffaflık, yetişkin becerileri, bölgesel ulaştırma, enerji ve dijital altyapı gibi alanlarda rehberlik edecektir. Aynı zamanda merkezin, OECD’nin küresel ilişkiler stratejisinin ilerlemesinde de önemli katkısı olacaktır.”
Gurria: Merkez, OECD’nin mevcut girişimlerinden yararlanacak.
Açılışa video konferans ile katılan OECD Genel Sekreteri Sayın Angel Gurria, “İstanbul’daki bu yeni merkezin ortak ülkeler ile olan çalışmalara yardımcı olmak adına OECD’nin mevcut girişimlerinden yararlanacak, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik edecek, bir dayanak noktası olacağını umuyoruz.” dedi.
Pekcan: Türkiye ve OECD arasında yeni bir dönem başlıyor.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise açılışta yaptığı konuşmada, “OECD İstanbul Merkezi’nin kuruluşuyla birlikte Türkiye ve OECD arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlatıyor olacağız.” ifadelerini kullandı.
Bakan Pekcan, değerli bir kazanım olan bu merkezin, hem Türkiye hem de Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı içine alan coğrafyayla ilgili önemli çalışmalar yapacağını söyledi.
Pekcan, Kovid-19 salgınının tüm dünyayı ciddi bir dönüşüme zorladığını, bu süreçte, uluslararası işbirliklerinin ne kadar önemli olduğunun, yıkıcı rekabetten ziyade, adil ve yapıcı rekabetin ne denli gerekli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını ifade ederek, “Şimdi vakit, OECD’nin de sıklıkla vurguladığı gibi ‘pandemi sonrası dünyayı yeniden ve daha iyi inşa etme’ vaktidir. Bu çerçevede, OECD’den ve OECD İstanbul Merkezi’nden, ülkemiz, bölgemiz ve dünya adına önemli katkılar bekliyor olacağız. Biz de Türkiye olarak yapılacak tüm çalışmalarda etkin bir şekilde yer almaya ve katkı sunmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
OECD’den yapılan açıklamada, merkezin ofisleri ile konferans salonunun İstanbul Sanayi Odası bünyesinde bulunduğu belirtilirken, Merkezin işletme maliyetlerinin yanı sıra beş ila altı analist, istatistikçi ve idari çalışanından oluşacak personelinin giderlerinin faaliyete geçilmesinden itibaren 5 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edileceği bildirildi.