Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kastamonu Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, Kastamonu Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin, YÖK’ün 28.03.2018 tarihli kararıyla “üniversitenin sanayiye teknoloji transferini sağlayarak ekonomik değer üretmesi ve bu değerin üniversiteye geri dönmesi amacıyla” kurulması istenen ilk şirketlerden biri olduğunu kaydeden Yenigün, “Kastamonu bu anlamda çok önde.” dedi.
Kastamonu Teknokent’in ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin Kastamonu Üniversitesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Yenigün, “Teknokentimiz Kastamonu’nun ortak paydası; Üniversite’nin yanı sıra Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Köy Kalkınma Kooperatifleri ve özel sektör firmalarının katılımıyla kurulmuştur. Teknokent ile birlikte akademisyenlerin doğrudan sahaya çıktığı, bilgilerini aktardığı, danışmanlık ve Ar-Ge hizmetlerini verdikleri firmamız da Teknoloji Transfer Ofisi’dir. Biz bu yapı içerisinde hem akademisyenlerimizi hem de öğrencilerimizi sahaya odaklamak ve yönlendirmek istiyoruz. Çünkü sahanın, reel sektörün çok ciddi ihtiyaçları var. Katma değer üretmesi gerekiyor, dış piyasalarla rekabet etmesi gerekiyor, Kastamonu’nun potansiyelini ortaya çıkarması gerekiyor” dedi.
Kastamonu Üniversitesi Kastamonu’nun entelektüel sermayesi
Kastamonu Üniversitesi’nin şu anda 27 bini öğrenci olmak üzere, akademisyen ve idari personelle birlikte 28 bin 500 kişiye ulaşmış çok ciddi ve nitelikli bir potansiyeli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kasım Yenigün, Kastamonu Üniversitesi’nin Kastamonu’nun entelektüel sermayesi olduğunu, bu sermayenin bilgi birikimini sahaya aktarması gerektiğini söyledi.
Teknoloji Transfer Ofisi’nin dışında Teknokent içerisinde şu anda altı ofisin bulunduğunu hatırlatan Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üç ofisimizin kurulumu devam ediyor. On profesyonel ve tam zamanlı öğretim görevlisi arkadaşımızla yürütülen bir ofis hizmeti veriyoruz. Bu ofislerin niteliklerinden ve ne iş yaptıklarından biraz söz etmek istiyorum… Teknoloji Transfer Ofisimiz, bağımsız bir şirket olarak akademisyenlerimizin sahaya çıktıkları, yaptıkları işleri gösteriyor. Mesela Türk Şeker’e şu anda bir kısmı gizlilik kaydıyla nitelikli bir proje yürütüyor. Türkiye’de bu projeye destek veren sadece iki üniversite var bu üniversitelerden biri Kastamonu Üniversitesi. Benzer şekilde Kastamonu dışında, Batı Karadeniz öncelikli ama diğer bölgelerde de belirli konularda uzmanlaşmış arkadaşlarımız Teknoloji Transfer Ofisi üzerinden danışmanlık, Ar-Ge hizmetleri ve destek çalışmaları yapıyorlar.
Teknokent Akademi Ofisimiz var; gerek ihtisas sahasında gerek girişimcilik sahasında verilen bütün eğitimlerin organizasyonunu yapıyor. Burada bilginin Çin’den Amerika’ya dünyanın neresinde olursa olsun ulaşılması gereken bir değer olduğunu farkındalığıyla, bilgiyi hem akademisyenlerimize hem öğrencilerimize hem de Kastamonu’da ihtiyaç duyan sanayicilere ulaştırmak istiyoruz. Akademik olarak o bilgiyi buraya getirme çabası içindeyiz. Eğitimlerimiz sertifikalı olarak devam ediyor.
Proje Destek Ofisimiz var; bildiğiniz gibi nerede bilimsel bir çalışma yapılması gerekiyorsa bu çalışmalar formlarla oluyor, proje kaynaklarıyla oluyor. Proje kaynaklarına ulaşmada, onlara doğru doküman iletmede, oradan alınan projeleri doğru ilerletmesi ya da paydaşlara ulaşılmasında bu ofisimiz çalışmalar yapıyor.
Sanayiye ve sektöre: “Biz hizmetinizdeyiz.”
Birkaç aydır Kastamonu’nun çok değerli bir platformu oluştu. Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Platformu Ofisi. Bu platform düzenli olarak üniversitemiz öncülüğünde ÜSİM Birimimiz altında iki haftada bir toplanıyor. Bunun içerisinde üniversitedeki akademisyenlerimiz var, diğer ofislerimizin temsilcilerinin tamamı var, KOSGEB temsilcisi, Sanayi ve Ticaret Odası İl temsilcisi, Tarım ve Orman Müdürlükleri temsilcileri, TKDK ve ilgili tüm kurul ve kuruluşlar… Aslında sanayiye ulaşması gereken ya da insanların ihtiyaç duyduğu bütün kamu mekanizmaları bir araya geldiler ve sanayiye ve sektöre diyorlar ki, “Biz hizmetinizdeyiz. Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?” Bunlar iki haftada bir kurumsal bazda toplanıyor. Mesela bir önceki toplantımızı TKDK’da, ondan bir önceki toplantımızı OSB’de yaptık. Onlar da bu kurumun bir paydaşı ama bir tanesini de sahada yapıyoruz. Nasip olursa bu Cuma buradaki OSB’de yapacağız. Bir öncekini Taşköprü’de bir sanayi firmasında yapmıştık. Yani sanayinin merkezine, kalbine problem aramaya gidiyoruz doğrusunu isterseniz. O problemi bulup üniversitemiz akademisyenlerin nitelikli projelerde çalışmalarına esas teşkil etmek istiyoruz. Şu an bütün hedefimiz bu. Onlar da peyderpey Teknokent’e gelmeye başladılar.
PADO işlemler karşılığında bir kuruş para almıyor
Bir başka ofisimiz Patent Destek Ofisi (PADO). Burası dünya liginde görünürlüğümüzü, seviyemizi gösteren bir ofis. Bütün patent başvuruları, coğrafi işaretleri, marka tescilleri vs. işlerini profesyonel olarak yapıyor. Bütün işlemleri ofisimiz yürütüyor ve bunun karşılığında bir kuruş dahi para almıyor. Bu muhteşem bir şey. Bu ofisimizin son birkaç aylık etkisini, sayılara yansımasını görebiliyoruz. Hedefimiz Kastamonu Üniversitesi’ni 2022-2023’de Türkiye’de Fikri Sınai Mülkiyet Hakları listesinde ciddi bir sırada gösterebilmek.
Girişim Vadisi diye bir ofisimiz var; bu da genç kardeşlerimizin gerek üniversitede son sınıfa gelen arkadaşlarımızı gerekse dışarıda iş kurmak ya da sahaya kendini odaklamak isteyen arkadaşlarımızı hem eğitmek hem şirketler kurdurmak hem de onları koruyup kolladığımız bir nevi kuluçka makinesi statüsündeki bir yapı ki, yine Teknokent’in alt katı 7/24 açık olacak ve bir kafe gibi çalışacak.
Kastamonu Belediyesi’ne akıllı kent sistemleri konusunda katkı sağladık
Son ofisimiz ise İnovatif Teknolojiler Ofisi. Bu ofisimiz de akıllı sistemler, yapay zekâ uygulamaları, smart teknolojiler ve benzeri sanayiye uygulama konusunda özellikle mühendislik fakültesi kökenli 12-13 hocamız tamamen odaklandılar ve çalışmayı başlattılar. Mesela Kastamonu Belediyesi’ne akıllı kent sistemleri konusunda katkı sağladılar. Şu anki gündemlerinden biri de orman yangınlarının durdurulması ve müdahale ile ilgili bir takım projeler. Yine bir başka projemiz ise havacılık ve uzay sanayisi ile ilgili. Bu projede de çok ciddi gelişme var. Umarız yakında fakültemizle beraber bunun müjdesini de veririz.”
Bazı ofisleri ikiye bölerek firmalara vermeye başladık
Pandemi sürecinde olmalarına rağmen iki önemli proje gerçekleştirdiklerini de söyleyen Yenigün, “Kuluçka Merkezimiz için bir ön başvuru aldık ve temel düzey girişimcilik eğitimi yapmaya karar verdik, Kastamonu’dan ne kadar girişimci çıkar diye? Bu programımıza 500’ün üzerinde arkadaşımız başvuruda bulundu. Biz bunlardan 90’ını iş fikirleri üzerinden eledik, 60’ı fikir sahibi eğitimini başarıyla tamamladı, Rektörümüz sertifikalarını verdi. Çok keyifli nitelikli bir eğitim oldu. Eğitimcilerimizin yarıdan fazlası Kastamonu’nun dışında İstanbul’dan ve tamamen sektörden nitelikli CEO’lar ya da yöneticilerdi. Yine benzer şekilde Teknokent’teki prefabrik yapımız yüzde 100 doldu. Hatta yüzde 120 diyeceğim. Çünkü şöyle; bazı ofisleri ikiye bölerek ikişer firmaya vermeye başladık. Onlar için de bölgede üretilecek değerler için İletişim Fakültemizle beraber bir marka yarışması yaptık. Çok güzel markalar çıktı. Şimdi bu markaların devamında logo yarışmaları, motto yarışmaları ve diğer yarışmalarla beraber bu üretim ve ürünler için birçok altyapıyı da hazırlamak istiyoruz” dedi ● Erhan Veren